Specialiteiten uit de streek


Pineau des Charentes

Pineau des Charentes is een versterkte wijn gemaakt door vers geperst druivensap te mengen met Cognac en vervolgens te laten rijpen. Het heeft een zoete, fruitige smaak met tonen van gedroogd fruit, honing en noten en het heeft een alcoholpercentage van ongeveer 18%. Het wordt vaak geserveerd als aperitief, gekoeld en vergezeld van hapjes.

Canelé de Bordeaux 

Een Canelé de Bordeaux is een schattig gebakje gemaakt met eieren, suiker, melk, boter en bloem, op smaak gebracht met een beetje rum en vanille.  Het deeg wordt traditioneel in koperen cilindervormpjes gebakken. De perfecte Canelé is zacht vanbinnen en krokant gekarameliseerd aan de buitenkant.

Cognac

Cognac is een gedistilleerde drank die enkel mag gemaakt worden in de Cognacstreek. Het wordt geproduceerd door het distilleren van witte druivenwijn die wordt gerijpt op eikenhouten vaten. Het staat bekend om zijn complexe smaken, die variëren van fruitig en bloemig tot kruidig en nootachtig. Er bestaan verschillende klassen afhankelijk van leeftijd en kwaliteit. Het wordt vaak genoten als digestief. 

Oesters 

De oester van Marennes-Oléron (Charente-Maritime) beroemd over de hele wereld dankt zijn faam aan zijn licht nootachtige smaak en zijn unieke kleur. Ze worden geteeld in oesterparken op zee en daarna verfijnd in waterbekkens, de zogehete claires. Deze oesters zijn enorm gegeerd bij gastronomen.

Bouchot mosselen

Naast oesters biedt Charente-Maritime nog een andere visspecialiteit: bouchotmosselen. Deze mosselen, gekweekt in de zoute wateren van de regio, zijn een echte traktatie voor liefhebbers van zeevruchten dankzij hun malse vlees.    Alles wat je nodig hebt is een houten plank, wat dennennaalden en de beroemde mosselen, die een unieke rooksmaak hebben. 

Charentais meloen

Wij kennen deze meloen vooral onder de naam Cavaillon. De schil is lichtgroen tot créme van kleur met donkergroene strepen. Het vruchtvlees is oranje van kleur en zeer sappig. Deze meloen heeft veel smaak  en is zeer lekker in een salade of met een stukje lekkere ham.